22.06.2016

Türkiye'den 144 ülkeye makarna ihracatı

Türkiye'den 144 ülkeye makarna ihracatı

Türk makarna sektörü, geçen yıl 144 ülkeye 672 bin 164 tonluk ihracat yaptı.

Türkiye'nin dış ticaret fazlası veren sanayi kollarından olan makarna sektörü, geçen yıl Benin'den Japonya'ya, Almanya'dan ABD'ye kadar 144 ülkeye 672 bin 164 tonluk ihracat gerçekleştirdi. TÜİK verilerine göre, ürünlerinin tadı ve kalitesiyle İtalya'daki sektör temsilcilerini tedirgin eden Türk makarna sektörü, geçen yıl 418 milyon 335 bin dolar değerinde 672 bin 164 tonluk dış satıma imza attı.

 İhracatta ilk sırayı alan il, sektörün üretim üssü konumundaki Gaziantep oldu. Kentten 241 milyon 125 bin dolarlık makarna ihracatı yapıldı. Mersin, 49 milyon 358 bin dolarla ikinci sırada yer alırken, bu ili 34 milyon 19 bin dolarla Çankırı, 30 milyon 963 bin dolarla Ankara, 18 milyon 358 bin dolarla İstanbul takip etti.

Afrika ülkesi Benin, 42 milyon 459 bin dolarla geçen yıl sektörün en fazla ihracat yaptığı ülke oldu. Benin'i 39 milyon 293 bin dolarla Angola, 32 milyon 741 bin dolarla Japonya, 29 milyon 651 bin dolarla Irak, 24 milyon 61 bin dolarla Somali izledi. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 üreticinin faaliyet gösterdiği Türk makarna sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak 30 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.

Türkiye makarna sanayisinin yıllık 2 milyon ton üretim kapasitesi ve 1 milyar dolar ciroya sahip olduğunu vurgulayan Külahçıoğlu, ülkedeki makarna fabrikalarının teknolojik olarak dünya üreticileri ile rekabet edebilecek düzeyde olduğunu ve son teknolojilere sahip bilgisayar destekli entegre tesislerde üretim yaptıklarını belirtti. "İhracatımızı kısa vadede 1 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz" Külahçıoğlu, Türkiye'deki tüm makarna fabrikalarının imalatta kullandığı irmiği kendilerinin ürettiğine işaret ederek, "Bu durum Avrupa ve ABD üreticilerinde fazlaca yaygın olmayan bir sistemdir. Türk üreticisi bu sayede standardizasyon, araştırma-geliştirme ve yüksek kalite avantajı sağlamaktadır" diye konuştu.

Sektör olarak başta Afrika olmak üzere yaklaşık 150 ülkeye ihracat yaptıklarını aktaran Külahçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'dan Benin'e, Madagaskar'dan İtalya'ya geniş bir ülke portföyümüz bulunuyor. Geçen yıl petrol ihraç eden ülkelerin gelirlerinin azalmasının yanı sıra ithalatçı ülkelerin yerel para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesi, makarna ihracatımızı olumsuz etkiledi. 2015'te 672 bin 164 tonluk ihracat karşılığında ülkemize 418 milyon 335 bin dolarlık döviz kazandırdık. Makarna ihracatının yüzde 58'i Afrika ülkelerine gerçekleştirildi. 2015'in ilk 6 ayında Afrika'ya yapılan ihracatta yüzde 24 düşüş yaşanmış, Ekonomi Bakanlığı nezdinde yapılan girişimler sonucunda hayata geçirilen düzenlemelerle bu düşüşün önü alınmış, bir önceki yılın ihracat rakamları yakalanmıştır.

Sektörümüzün kaybettiği ihracattaki artış trendini 2016 yılında yeniden yakalamayı, ihracatımızı kısa vadede 1 milyon tona ulaştırmayı hedefliyoruz." Külahçıoğlu, sektörün önündeki kota uygulamalarının kaldırılması için yoğun çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, "AB’nin uyguladığı kota uygulaması sektörümüzün ihracatı önünde uzun yıllardır aşmaya çalıştığı en büyük engellerden birini oluşturuyor. Dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda olan İtalya, korumalı pazarlar sayesinde bu unvanı elinde bulunduruyor. Türk firmalarına kapalı bu ülkeleri çıkardığımızda, ülkemiz dünya pazarlarına yapılan ihracatta İtalya'nın önünde yer alıyor. Söz konusu kota ve kısıtlamaların kalkması durumunda 2023 yılına kadar ihracatımızın 2 milyon tona çıkmasını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.