20.06.2016

Ayçiçek yağında

Ayçiçek yağında "hileli karışım" iddiası

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, son 2,5 ayda 35 firmanın ürünlerini tahlil ettirerek, sonuçlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirdiklerini belirterek, "Bakın bu ürünlerde tağşiş var dedik. Kesinleşen 2 firma için de savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Büyükhelvacıgil, ayçiçek yağı sektöründe bazı üretici firmaların hileli karışım yaparak tüketiciye yağ sattıkları yönündeki iddiaları değerlendirdi. Karışım yağ konusunda yönetmelik bulunduğunu belirten Büyükhelvacıgil, şöyle konuştu: "Eğer ürünün üzerinde bu açıkça belirtiliyorsa, karışım sıvı yağ yazıyorsa, karışım yönetmeliğine göre bunu yapabilirler. O zaman kimseye diyecek bir şeyimiz yok. Ama tağşiş dediğimiz hileli karışım ürünler var. Üzerinde ayçiçeği resmi bulunuyor ama analiz ettiğinizde farklı bir ürünle karşılaşıyorsunuz. Bu süreçte dernek olarak bir hukuk bürosu ile anlaştık.

"Son iki buçuk ayda 35 firmanın ürünlerini tahlil ettirerek, sonuçlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildirdik. 'Bakın bu ürünlerde tağşiş var' dedik. Kesinleşen 2 firma için de savcılığa suç duyurusunda bulunduk." "CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL" Ayçiçek yağında tağşiş ürünlere ilişkin yaptırımların yeterince caydırıcı olmadığını savunan Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti: "Bakanlık bu tür ürünlerini tespit ettiği firmaya 10 bin lira civarında ceza veriyor. İkinci, üçüncü defa tekrarlarsa yine aynı ceza uygulanıyor. Bu cezalar caydırıcı değil.

Ticaret Kanununa göre, tağşiş yapan firma sahiplerine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilir. Ben daha da ilerisini söylüyorum. Bunlar ticaretten men edilmeli. Bu resmen hırsızlık, başka bir şey değil. Ayrıca sadece bunu üretenler değil, satanlar da ceza almalı." TÜKETİCİ HİLELİ KARIŞIMI ANLAYABİLİR Büyükhelvacıgil, hileli karışım ayçiçek yağını tüketicinin de kullanırken anlayabileceğine işaret ederek, "Damak tadı hassas bir ev hanımı bunu anlayabilir. Ayçiçek yağı içerisine soya yağı karışınca balık kokusu veriyor. Kanola yağı karışınca metal kokusu gibi bir koku geliyor. Ev hanımları kızartmaya başladıklarında bu kokuyu hissedebilirler" diye konuştu.

Tağşişi engellemenin yolunun çiftçiyi daha fazla ayçiçeği üretimine yönlendirmekten geçtiğini vurgulayan Büyükhelvacıgil, "Yılda 1,3 milyon ton üretimi yapılan ayçiçeğinin, buğday gibi stratejik tarım ürünleri gamı içine alınarak yıllık üretimde 2 milyon tona ulaşılması halinde, hileli karışım olayı son bulacaktır" ifadelerini kullandı. Büyükhelvacıgil, dernek olarak ayçiçek yağı üretimi ile ilgili çalışma başlattıklarını, belirledikleri yol haritasını yetkililerle paylaşacaklarını dile getirerek, "Dahilde İşleme Rejimi" kapsamında yapılan ithalatın daha sıkı denetlenmesini beklediklerini bildirdi.